Bōnenkai & O-souji

Afgelopen woensdag hadden we de laatste les van het jaar en dat hebben we op een traditionele manier afgesloten door een BōnenkaiO-souji te houden. 

We begonnen de avond met een Bōnen taikai. Bōnenkai betekent letterlijk 'vergeet het jaar bijeenkomst' en is in Japan meestal een feestje om het jaar af te sluiten (en meestal ook met veel drank). Wij hebben er een Bōnen taikai van gemaakt. De laatste wedstrijd van het jaar. Een wedstrijd om terug te kijken op het jaar en je voor te bereiden op een verse start. 

Na het inschieten kon de wedstrijd met 11 deelnemers beginnen. Een aantal ronden na elkaar werden de pijlen gelost naar het doel en de resultaten genoteerd. Koen had een goede avond en miste geen enkele pijl tijdens de wedstrijd. Ronald, Queeny en Joop hadden ieder twee van hun pijlen gemist en moesten via een shoot-out beslissen wie zich de nummer twee en drie van de avond mocht noemen. Queeny schoot haar beide pijlen wederom raak, Joop miste en Ronald schoot zijn beide pijlen ook in het doel. Er was nog geen beslissing dus een extra pijl was noodzakelijk. Queeny schoot opnieuw en miste dit keer, Ronald miste niet. Koen werd daarmee de winnaar gevolgd door Ronald en Queeny.

  

Het tweede gedeelte van de avond was voor de O-Souji, de grote schoonmaak. Tijd om te zorgen dat de dojo helemaal schoon wordt gemaakt en klaar is voor het nieuwe jaar. De kamidana werd onder handen genomen door Wieke, Jeroen deed de ruiten en spiegel, Joop en Koen de plafonds en verlichting, Anthony en Kevin de keuken. De rest de andere kleine klusjes in de dojo. Vele handen maken licht werk en de dojo was daarmee snel weer stofvrij en schoon. 

  

Als afsluiting was er Saké, Sushi en zoetigheden. Onder genot van de lekkernijen werd het jaar nog nabesproken en werd er alvast vooruit gekeken naar het komende jaar. Voor André en Ronald waren er nog een paar kleine cadeautjes als dank voor hun inzet voor de dojo en het ondersteunen van de leden. Later dan gepland deden we de dojo op slot en gingen we naar huis, waarbij het voor sommigen goed was dat ze met de fiets of trein waren.

Fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!