Beginnerstraining 11 juli in Tilburg

Op 11 juli is er in de Washinkan dojo in Tilburg een beginnerstraining georganiseerd voor deelnemers met een 5e kyu of geen graad. De training onder leiding van Erik van Zanten was speciaal georganiseerd om de beginners een volgende stap te kunnen laten maken op hun Kyudo pad. Er waren voor de gelegenheid kyudoka’s die al wat langer trainen, maar ook echte beginners die nog maar een paar lessen hadden gehad en nog geen boog konden hanteren. Lang niet alle deelnemers waren al lid van de KRN, maar zijn nog bezig met de beginnerscursussen in de verschillende dojo.  

De dojo was al opgezet bij aankomst van de deelnemers. De leden van Washinkan, die op zaterdagavond trainen, hadden de dojo al de avond van te voren klaar gezet zodat dit niet in de ochtend hoefde te gebeuren. De eerste deelnemers waren er al vroeg bij en kwamen om 09.15 binnen. De koffie en thee stond klaar, en daarna kon er omgekleed worden. Bij het groeten waren er 18 deelnemers en 7 leraren/begeleiders. Jammer genoeg waren er ook een paar afzeggingen binnen gekomen vanwege de Corona regels, maar  de verantwoordelijkheid van de deelnemers voor de veiligheid van anderen werd zeer gewaardeerd. Na een korte inleiding van Erik sempai en met wat afspraken over de training rondom Corona konden de lessen beginnen. 

Allereerst werd er begonnen met aandacht voor de  kleding. Erik bleef met de heren in de gymzaal en Paula nam de dames mee naar de kleedkamer. Bij Kyudo moet er aandacht zijn voor het materiaal en je kleding hoort daar ook bij. Deze hoort schoon te zijn en correct worden gedragen. De kleding werd gecontroleerd en bij de heren werd er besloten om de hakama opnieuw op te binden. Het eindresultaat was dat iedereen er weer netjes gekleed erbij stond en dat we konden beginnen met het volgende onderdeel. 

De aandacht werd verlegd naar de bewegingen die horen bij Kyudo. De kihon no shisei en kihon no dosa, de houdingen en bewegingen. Eén voor één werden de verschillende bewegingen door Erik of één van de assistenten voorgedaan en daarna gezamenlijk met de groep uitgevoerd. Ook zaken als binnenlopen in de dojo, tori yumi en yudaoshi kwamen natuurlijk aan de orde en werden geoefend. Maar ook ogenschijnlijke simpeler zaken als hoe hou je correct een boog en pijlen vast. De bewegingen zijn lastig en moeten regelmatig geoefend worden om ze te kunnen verfijnen. 

    
   

Het laatste onderwerp voor de ochtend was een uitleg van de Hassetsu en de aandachtspunten waar de beginners op moesten letten voor de dag. Lammert gaf een demonstratie waarbij Erik een toelichting gaf op elke stap. De beginners keken aandachtig toe en stelden vragen over specifieke zaken. Als laatste werd nog het verschil in stijlen tussen één staps en twee staps uitgelegd. Binnen de KRN worden de verschillende stijlen geschoten en het is goed dat deze getoond worden zodat de leden van de verschillende dojo ook deze aandachtspunten konden zien. 

Daarna was het tijd voor de lunch. Er werd weer koffie en thee gezet, en Sally en Paula hadden allebei lekkers gebakken voor bij de lunch. De beginners konden samen alvast de eerste ervaringen uitwisselen terwijl ze de lunch nuttigen. Sommigen moesten ook al bijkomen van de intensieve Taihai les, maar na een beetje rust en wat gezelligheid konden de lessen weer verder. 

De groep werd na de middag opgedeeld in drie groepen. De eerste groep bestond uit de 5e kyu graden en kon beginnen met de makiwara sharei. De tweede groep bestond uit leden die al op de makiwara konden schieten, maar nog iets meer aandacht nodig hadden. De laatste groep waren beginners die begonnen met de basis of waarbij de basis werd herhaald. Elke groep werd begeleid door Erik, Lammert of Ronald met assistentie van Paula, Vincent, Jonathan of Rik. 

Gedurende de middag wisselden de leraren zodat de beginners allemaal een keer aanwijzingen zouden krijgen van de verschillende leraren. En naarmate de middag vorderde nam ook het niveau van het schieten ook zichtbaar toe. Op het eind van de dag heeft iedereen op de makiwara geschoten en waren de beginners ook in staat om minimaal twee pijlen te schieten. Het was mooi om te zien dat door de intensieve training dit mogelijk was. 

  
   

Als laatste werd er door de deelnemers gevraagd of de leraren nog een sharei konden uitvoeren. Daarop werd de zaal nog snel omgebouwd tot dojo en lieten Erik sempai, Ronald en Paula een mato mae sharei zien voor de deelnemers. 

Daarna was de tijd ruim na vier uur en kon er af gegroet worden en de zaal worden opgeruimd. Het was een intensieve training, maar de feedback die de deelnemers gaven is dat ze veel hebben geleerd en dat ze veel plezier hebben gehad. De volgende specifieke makiwara training voor beginners zal in december worden gehouden in Apeldoorn. Dan zal er ook een mogelijkheid zijn om examens voor 4e en 5e kyu af te nemen. Gezien de grote aantallen beginners die op dit moment trainen in de verschillende dojo wordt bekeken of we de training aan het eind van de zomer kunnen herhalen.