Centrale training 12 Mei

Op zondag 12 mei was er weer een centrale training in Apeldoorn. Dit keer niet in de gebruikelijke zaal die door de landelijke schoolexamens helaas niet beschikbaar was. Omdat het moederdag was waren er ook minder deelnemers dan gebruikelijk, maar hierdoor werd de training wel intensiever omdat je continue bezig was en aandacht kreeg van de leraren. De groep van 14 was weliswaar klein, maar wel heel enthousiast. 

De training werd geopend door het groeten en voorschieten van alle aanwezigen. Daarna nam Jaap sensei het woord door uitleg te geven over het thema van de dag: Uchiokoshi en Hikiwake. Speciale aandacht was er hierbij voor het gebruik van de spieren en het ontspannen van de handen en onderarmen tijdens het heffen en trekken van de boog. Hier zou door de leraren gedurende de dag vooral op worden gelet. De groep kon daarna zelf aan de slag en met 6 leerlingen per leraar werd er zeer veel geschoten. Door de intensieve correcties werden er ook veel verbeteringen gezien. 

In de middag gaf Jaap sensei uitleg over zelfreflectie en het aanvoelen van de correcties. Een leraar kan zien wat je doet, maar kan niet in je hoofd kijken of voelen wat je voelt. Dat is voor de leerling zelf en het is een kwestie van objectief waarnemen en er niet teveel van te vinden. Hij gaf daarbij het advies om de rest van de training vooral de bewegingen en correcties te voelen. Op het eind van de middag werd er door de leraren nog eenmaal gevraagd aan de deelnemers om een Sharei te laten zien. Daarna kwam de laatste feedback waarbij werd verteld dat er veel vooruitgang was te zien.