Centrale training en Kyu examens 1 September

Op zondag werd er een centrale training door de KRN georganiseerd en voor het eerst werden de kyu examens met de training gecombineerd. De twee examen mogelijkheden per jaar blijven bestaan, alleen is er dan de mogelijkheid om voor alle andere leden om ook mee te trainen zodra de examens tijdens het voorschieten zijn afgenomen. Het combineren van de twee evenementen heeft een financieel voordeel want je betaald alleen je examen als je ‘m haalt en zorgt er ook voor dat er meer trainingsmomenten zijn voor de overige graden. Gisteren waren er 23 deelnemers aan het evenement, waarvan er bij 13 ook een examen werd afgenomen door de examencommissie. 

Merel, Jeroen, Sonja, Ineke en Rachel tijdens hun kyu examen (foto genomen van video Queeny Inaldo)

Na het opbouwen van de dojo in Apeldoorn werd de training geopend met het groeten en een welkom door Jaap sensei. Zoals gebruikelijk werd er begonnen met voorschieten, in dit geval eerst door de examencommissie gevolgd door de dan graden. Daarna kon het examengedeelte van de training beginnen en werd de makiwara klaargezet voor de 8 kandidaten die hun schieten mochten laten beoordelen. Doordat er afwisselend lange en kleinere schutters examen mochten doen en er slechts één makiwara aanwezig was moesten Daniël en Vincent elke keer de hoogte aanpassen van de makiwara. Na de makiwara schutters kwam er nog één groep met mato schutters die in sharei hun examen deden. Daarna werd de dojo vrij gegeven voor een vrije training en ging de examencommissie met de technische commissie in beraad over de afgenomen examens. 

Net voor de lunch kon Jaap sensei het verlossende woord geven dat het getoonde niveau voldoende was om iedereen een volgende graad te geven. Namens Kyō Ren kan zijn Jeroen (2e kyu), Kwafo (4e kyu), Björn (4e kyu), Kevin (4e kyu) en Steven (5e kyu) geslaagd. Bij Washinkan zijn Rachel (1e kyu), Ineke (1e kyu), Merel (2e kyu), Sonja (2e kyu), Ging (4e kyu) en Hannan (5e kyu) geslaagd. Bij de Hunze dojo hebben Ruerd en Wim beide hun 4e kyu gehaald. Namens de leden van de Kyō Ren Kan dojo van harte gefeliciteerd!!!

Na de lunch begon de Centrale training. Omdat er relatief veel aanwezigen na hun examen voor het eerst in sharei mochten schieten was dat ook gelijk het onderwerp van de training. De dan graden mochten eerst het voorbeeld geven gevolgd door de anderen met aanwijzingen van Jaap sensei, Lammert en Sjef. Het binnenkomen in de dojo, groeten en lopen naar de schietlijn. Natuurlijk mocht dit regelmatig opnieuw omdat het vaak niet helemaal goed ging. Jaap sensei gaf veel aandacht aan het loopritme en de lijnen in de dojo, en dat je jezelf daarvan bewust moest zijn. Bij elke pauze in de sharei even kijken waar zit je ten opzichte van je lijnen. Na twee uur taihai was het laatste uur gereserveerd om vrij te schieten waarbij Jaap sensei individuele correcties gaf. 

De eerste training na de vakantieperiode was weer een leuk weerzien met Kyudo vrienden en gelijk ook een intensieve training. We kijken alweer uit naar het volgende evenement van de KRN wat het Herfst seminar zal worden op 19 en 20 oktober met Shigeyasu sensei.