Doelgerichtheid

Bij Kyudo geldt dat het doel steeds kleiner wordt als je deze graag wil treffen. Dit bedoelen we niet letterlijk, we hangen geen kleinere doelen op als iemand graag raak wil schieten, maar het is een psychologisch effect. Als een schutter zich concentreert op het raken van het doel dan is het resultaat heel vaak een misser. Onbewust maak je dan toch een kleine correctie die er voor zorgt dat je niet meer raak schiet. Als je echter bezig bent met correct schieten en het doel voor lief neemt dan zie je juist dat het doel wordt getroffen. 

Dat deze redenering toch vaak wel klopt hebben we gisteren weer gezien in de dojo. We hebben al een tijdje een paar ballonnen in de dojo hangen die over waren van het nieuwjaarschieten. Omdat het de laatste les in februari was, was het hoog tijd om deze maar een keer op te ruimen en een goede methode is om ze dan maar kapot te schieten. Veel leden van Kyō Ren Kan schieten regelmatig raak op een doel wat wordt geplaatst op 28 meter, maar zoals je op de foto kan zien was het raken van de ballon toch een hele uitdaging als je echt wil raken. 

Van alle pijlen die geschoten werden raakten er zeven daadwerkelijk het onderliggende doel en maar eentje de ballon zelf. Ronald en Koen kregen het voor elkaar om in het midden van het doel te raken, maar dan wel de ballon te missen die toch een groot gedeelte van het doel afdekt. Na alle pijlen die geschoten waren was het uiteindelijk Queeny die de ballon wist te raken. Het willen raken van de ballon heeft er dus bij heel veel kyudoka's toe geleid dat ze uiteindelijk niet raken.

Dit effect zie je ook bij wedstrijden. Dan wordt het treffen van het doel juist belangrijk en zie je de 'gretigheid' onder schutters toenemen om het doel te raken, met als resultaat dat ze missen of met een hele slechte vorm gaan schieten. Behalve dat het leuk is om af en toe op een ballon te schieten was er gisteren dus ook een serieuze les om vooral bij je vorm te blijven en jezelf niet te laten verleiden door het doel.