Dojodag 2020

Elk jaar wordt er bij Kyō Ren Kan een Dojodag gehouden. Wat inhoudt dat we met z'n allen een grote schoonmaak houden en andere onderhoudswerkzaamheden verrichten in en rondom de dojo. Samen vorm je de dojo en dus zorg je er ook samen voor dat de dojo netjes en in orde is om met een gerust hart kyudo te kunnen beoefenen. Het was dan ook goed om te zien dat er uiteindelijk elf leden om 10 uur bij de dojo klaarstonden om de handen uit de mouwen te steken. 

De vloer werd uitvoerig gepoetst en geolied, het stof en de spinnenwebben aan het plafond weggezogen, de yatorimichi hersteld, de goten gereinigd, zelfs het keukentje, de zolder en de ingang werden goed onder handen genomen. Daarnaast werd er ook druk geschilderd binnen en buiten de dojo (matoba). 

 

    

Fun fact, de eerste kanji van de naam van de dojo is de kanji voor zuiver. Voor Kyō Ren Kan kan een zuivere training niet zonder schone dojo.  

清 = zuiver/puur/schoon, 練 = oefening/training, 館 = gebouw

Tussendoor hebben we lekkere lunch gekregen met verschillende broodjes en huisgemaakte broccoli soep van Carola. Even bijgekomen en aangesterkt werden de laatste dingetjes afgemaakt en afgerond.

Wieke en Rik hadden het op zich genomen om extra veel aandacht aan de azuchi te besteden. En het resultaat mag er zijn!

  

Het idee was om na het schoonmaken en klussen misschien nog even wat pijlen te schieten, maar iedereen was zo voldaan van het harde werk dat de mooie azuchi tot de volgende training in ieder geval ongedeerd mag blijven. 

Naast een dojo die weer als nieuw aanvoelt, zorgt zo'n dojodag ook voor een gevoel van betrokkenheid bij de dojo, wat vooral in deze turbulente tijden vanwege het coronavirus extra fijn is. Iedereen heeft vandaag hard gewerkt en we kunnen er voorlopig weer mee door tot de volgende dojodag.