Freundschaftstreffen en 'BMI'-taikai bij Ryusuikan

Zaterdag 26 oktober 2019, de zon schijnt en het is bijna 20 graden. Een perfecte dag om heerlijk te kunnen trainen. Vandaag was het aan de leden van Kyō Ren Kan om acte de présence te geven aan de tweede helft van de uitwisseling met de Ryu Sui Kan dojo uit Waldniel, Duitsland. Eerder dit jaar kwam Shigeyasu Kameo sensei met een aantal leden naar Nuenen om te trainen en vandaag waren de rollen dus omgekeerd. 

We werden om 13:00 in de dojo verwacht aan de Bahnhofstrasse, welke minder dan een minuut lopen was van de parkeerplaats waar enkelen van ons al bijeen gekomen waren. Na het opzetten van onze bogen en het omkleden was het tijd voor het groeten en kon de training beginnen. Shigeyasu sensei vertelde ons het programma, maar ook enkele regels van de dojo. Nu zijn de basis principes natuurlijk hetzelfde, maar het is net zoals alles met kyudo, het zit hem in de details. 

Het voorschieten ging in tachi van drie, te beginnen bij de leden van Kyō Ren Kan. Daarna was het tot 15:00 vrije training en werd er in alle rust geschoten. Er is natuurlijk altijd wat te leren, bij elke training en bij elk schot. Zo ook vandaag. Of het nu het trainen in een andere dojo was of het schieten met een risha ōmae, of voor sommigen meer Duits.

Voor de pauze had een van de leden van de Ryu Sui Kan dojo had een lekker käsekuchen gebakken waarvan we met een kop koffie of thee in de zon konden genieten. Na de pauze was het tijd voor wat anders. Iedereen moest een pijl afgeven waarmee Shigeyasu sensei teams vormde voor een taikai. Ook mocht iedereen van te voren raden hoeveel pijlen er in totaal raak geschoten zouden worden. We waren met 15 schutters, dus 5 teams en elk 4 pijlen.

 

 


Team 2: Shige-sensei, Rik en Joop

Het was een heel leuke ervaring en je kon zien dat iedereen genoot van het moment. Er werd nog een laatste ronde shoot-out gehouden, waarbij beide teams even veel treffers hadden, en werd er besloten door de sensei dat er twee winnende teams waren. Aan het einde van de taikai werden de scores bekend gemaakt, en bleek dat minder dan de helft van alle pijlen raak waren geschoten en Joop en Jeroen waren de genen die er het dichtst bij zaten met hun voorspelling. De middag werd afgesloten met afgroeten en een groepsfoto. Met een mooie ondergaande zon en een voldaan gevoel kon de rit huiswaarts beginnen. Het was een heel ontspannende, gezellige en leerzame middag. Een mooie afronding van de onderlinge dojo uitwisseling.

Wij danken Shigeyasu Sensei en de leden van de Ryu Sui Kan dojo voor hun gastvrijheid en kijken uit naar 2020 wanneer we deze uitwisseling hopelijk zullen voortzetten.Op zondag 27 oktober vond er ook nog een BMI taikai plaats. Je wordt dan ingedeeld in een zogenaamde "trekgewichtsklasse". Voor deze gelegenheid kwamen Bjorn, Joop en Queeny nog een dagje terug naar Waldniel. Het was een stuk kouder dan de dag ervoor en iedereen stond al bibberend klaar voor nog een dagje gezellig schieten. 

Alle Nederlanders kwamen in een lichtgewicht klasse terecht en werd het eigenlijk meer een onderlinge competitie tussen de Kyō Ren Kan leden. Er werden vier rondes van elk twee pijlen per persoon geschoten, dus acht pijlen per persoon in totaal. Er werd een hoshi-mato gebruikt, waarbij je 1 punt kreeg voor een treffer op het zwarte midden, en een 0,5 punt voor het raken van het witte vlak eromheen.

Met 2 punten was je gekwalificeerd voor de finales. Alleen Shige-sensei en Beate hadden 2 punten. Er werd nog een shoot out gedaan voor de derde plaats kwalificatie, en voor de midden- en lichtgewichtklasse werd er onderling nog een shoot-out gedaan voor de 1e, 2e en 3e plek per klasse aan de hand van het schieten van één pijl per persoon, waarbij de afstand tot het midden per treffer werd gemeten. Queeny was daarmee dan 'winnaar', met Bjorn als 2e en Joop als 3e. Gezien het lage deelnemers aantal was iedereen eigenlijk al verzekerd van een prijsje.

Voor de lunch mochten we binnen in het huis van de sensei opwarmen met Heikes zelfgemaakte linzen- en aardappel/champignon soep. De volgende ronde werd er izume geschoten op een ōmato van 60 cm "omdat er anders weinig geraakt zou worden" volgens de sensei. Komisch was dan ook te zien dat er in de eerste ronde toch nog gemist werd, en ook de sensei nog net binnen de rand schoot. Per ronde schiet je om de beurt één pijl en als je mist lig je eruit, elke ronde wordt er door gegaan met de mensen die raak hebben geschoten. De beslissende ronde tussen Shige-sensei en Beate werd geschoten op een hoshi mato waarbij Beate de winnaar werd.

Ten slotte was er een laatste ronde op een gouden glitter "disco" mato van 10(?) cm. Een veel lastiger doelwit en het heeft wel twee rondes gekost voor iemand hem raakte. De treffer was uiteindelijk van Jonas.

Het was wederom een ontzettend leuke dag geweest waar het plezier van het schieten centraal stond. Er werden ter afsluiting nog prijzen uitgedeeld, afgegroet, en na een foto-moment was het weer tijd om de spullen op te ruimen en in te pakken. We mochten nog even nagenieten wederom binnen in het huis onder het genot van warme thee en koffie en een gezonde vegan taartje gemaakt door Heike.

We zijn de sensei en de dojo-leden van Ryu Sui Kan wederom dankbaar voor de leuke organisatie, de gastvrijheid en gezelligheid. We kijken weer uit naar de volgende gelegenheid!