Honda-ryu en techniek workshop door White Rose London in Frankfurt

Op 2 en 3 november vond er een "stijl-overstijgende techniek workshop" plaats in Frankfurt onder leiding van John C. Bush en Jeff Humm van White Rose dojo in Londen.

Vanuit Nederland reisden er zes kyudoka af naar Frankfurt en werd er een weekend lang hard getraind. Te beginnen met een crash course Honda-ryu. Van de school van Toshizane HONDA, waarvan de White Rose dojo nagenoeg de enige is buiten Japan die lesgeeft in deze stijl.

 

Er werd eerst door de sensei voorgeschoten waarbij de eerste verschillen met de stijl die wij gewend zijn uit te voeren, al snel duidelijk werden. Er werd veel uitgelegd over de geschiedenis van kyudo, hoe de Honda-ryu op welke vlakken anders is, en waaróm de verschillende onderdelen dan op een bepaalde manier worden uitgevoerd. Na twee keer de shajo op de Honda-ryu manier opgelopen te hebben en het ritueel grotendeels zelf ook uitgevoerd te hebben, was het alweer einde oefening en mochten we een demonstratie van drie Duitse kyudoka bekijken.


Na de sharei, wordt de boog even op de grond werd gelegd, en de band van de yugake losgemaakt waarmee je jezelf eigenlijk ontwapent 

Nadat we allemaal voor het eerst van de Honda-ryu geproefd hadden, waren de meningen vrij gelijk; het was erg leuk om het zelf geprobeerd te mogen hebben. Om de verschillen en overeenkomsten zelf te hebben mogen ondervinden. We beoefenen in Nederland eigenlijk allemaal dezelfde ANKF kyudo stijl met shomen uchiokoshi. Terwijl er bijvoorbeeld in Duitsland juist weer heel veel Heki-ryu beoefenaars zijn. Dus het was voor de Nederlanders zeker een interessante ervaring om even een andere stijl te leren kennen wat niet veel mensen beoefenen in zowel de Europese als de Japanse kyudo-wereld.

De rest van de dag werd er op acht mato vrij geschoten, waarbij elke nieuwe ronde een onderdeel van de hassetsu besproken werd en er bij het schieten veel op gefocused werd door zowel schutters als de leraren die veel feedback gaven. Ongeacht je stijl/ryuha kreeg je persoonlijke aanwijzingen en iedereen kon veel werken aan zijn techniek. Na een lange dag trainen kwamen we 's avonds samen in een restaurant waar we van een lekkere grote schnitzel konden genieten en gezellig na konden praten met elkaar.

Op de tweede dag werden de laatste stappen van de hassetsu nog behandeld voor we een leuke ōmato taikai hielden waarbij 100 pijlen per team van 10 schutters geschoten werden.

  

De tien schutters moesten achtereenvolgens zo snel mogelijk na elkaar lossen, waarbij je de handelingen van degenen vóór je in je ooghoek in de gaten moet houden. Als je verder achterin de rij stond, had je bovendien nog net iets minder tijd om jezelf schietklaar te maken, maar desondanks werd er toch veel geraakt. Na vijf spannende rondes was het winnende team met Vincent als ōmae met 75(?) treffers van de 100!

Daarmee werd de tweede dag alweer afgesloten en netjes afgegroet. Met nieuwe kennis en nieuwe indrukken over wat kyudo is, wat het nog meer kan zijn, gaan we moe maar voldaan weer huiswaarts. We danken de organisatie en Jeff en John voor dit ontzettend leerzame weekend!