Kinjin Matsuri

De Japanse studentenvereniging Kinjin van de TU Eindhoven had afgelopen zaterdag zijn 15-jarig bestaan en dat werd gevierd met een Japans festival (matsuri) met allerlei activiteiten op de campus van de universiteit. Het bestuur van Kinjin was een paar weken geleden op bezoek in de dojo en vroeg ons of het mogelijk was om een Kyudo demonstratie te verzorgen tijdens het festival. Dat kon natuurlijk en op voorstel van André zou er een hitotsu mato sharei verzorgd waarbij drie schutters op één doelwit zouden gaan schieten.

De sharei zou gedaan worden in kimono en daarmee stonden twee van de drie schutters voor een probleem. Want ze hadden wel een kimono en het uit- en aandoen van een kimono mouw hadden ze wel regelmatig gezien, maar nog nooit zelf gedaan. Ronald kreeg daarom een spoedcursus op het pinksterseminar en Jo kreeg een extra les bij Shigeyasu sensei. Hoewel onwennig hadden ze wel er wel vertrouwen in dat schieten in kimono mogelijk moest zijn, weliswaar met een paar kleine aanpassingen. 

Op de warme zaterdagochtend had André een leuke plek uitgezocht in de schaduw onder een aantal bomen en werd er door de leden van Kinjin een houten vloer aangelegd waar vanaf geschoten kon worden. Het voet- en fietspad in het verlengde van de schietbaan werd afgesloten en zo konden de demonstraties beginnen. Vanwege het warme weer was het publiek beperkt, maar daarmee niet minder geboeid. Na de demonstratie was er de mogelijkheid voor een aantal leden van het publiek om de Japanse boog eens zelf te proberen op de makiwara. Voor velen een beetje onwennig, want die boog trekken is toch een stuk moelijker dan je denkt. Na een paar uur 'vrij' schieten en demonstraties verzorgen was het weer tijd om de spullen te pakken en van het mooie weer te genieten. Voor de aanwezige leden van Kyō Ren Kan was het een leuke extra training in een andere omgeving dan gebruikelijk. 

André, Ronald en Jo tijdens de hitotsu mato sharei