KRN Nieuwjaarsschieten 2023

Afgelopen zondag was de Nieuwjaarsverschieting van de KRN.

Met in totaal 37 deelnemers openden we het kyudo jaar, en het jaar van het konijn. Die staat voor zachtaardigheid, elegantie, en geduld.

De dag werd geopend met een toespraak door KRN voorzitter André Schiebroek. Hierin blikte hij terug op het afgelopen jaar, de evenementen die georganiseerd waren binnen en buiten Nederland, en er werd een moment stil gestaan bij het overlijden van Hans de Wekker sensei.

Met de aanwezigheid van nieuwe en opnieuw toegetreden leden van Mushin dojo uit Leiden, was het ook een beetje een speciale gelegenheid. Er zijn nog enkele aanvragen in behandeling, maar het begin van een nieuwe start is al gemaakt.

Voor de opening van de verschieting werd een yawatashi sharei uitgevoerd met een fluitende hikimeya-pijl door Jaap sensei als ite, en Erik-sempai en André als daiichi en daini kaizoe.

Vervolgens werden de chōjū-giga geïnspireerde konijnen mato’s opgezet en het voorschieten werd voortgezet tot en met de deelnemers met een 4e kyu.

Voor de deelnemers die nog op makiwara schieten, werd een ōmato constructie in elkaar gezet zodat zij ook op een feestelijk versierde mato konden schieten.

Na de pauze werden er schietspelletjes gedaan. De zaal werd verdeeld in twee shajo’s, waarin steeds drie teams schoten op verschillende doelwitten.

Jaap sensei deelde de teams in met het trekken van de pijlen, en de pret kon beginnen. De volgorde van de winnaars bepaalde de volgorde waarop de schutters, als ze een cadeautje hadden meegebracht, een ander cadeautje mochten uitkiezen.

Elke shajo had een kleine mato van 24cm diameter, een gouden mato van 9cm, en een gedeelde mato tussen de twee shajo’s in, waarop je kruislings op een linker- of rechterhelft moest schieten.


Joshua schiet hier vanaf de linkerkant op de rechterhelft van de mato

Jesaja mag zich wellicht de grootste winnaar noemen want hij wist in de laatse ronde, met zijn laatste pijl, als enige de gouden mato te treffen!


Dat je veel geluk mag hebben dit jaar!

Ten slotte hebben we nog een keer een "mitrailleur-verschieting" gedaan waarbij we met z'n allen knus op een rij, vlak achter elkaar (of poging tot..) een pijl schieten op de ōmato met confetti ballonnen. 

De dag werd afgesloten met afgroeten, foto's, opruimen, en ten slotte een proosten op nieuwe jaar met een beetje sake en versnaperingen.

Op een mooi kyudo jaar!

We danken iedereen voor hun aanwezigheid, de gezelligheid, en we wensen iedereen nogmaals een goed, gezond en gelukkig Nieuwjaar toe!

Het volgende KRN evenement is de CT met kyu-examens op 5 februari. Schrijf je in via de agenda op de KRN website.