Opening nieuwe jaar

Afgelopen woensdag hebben we in de Kyō Ren Kan dojo het nieuwe jaar feestelijk geopend. Zoals elk jaar maken we van de eerste les iets speciaals door gezellig met elkaar  te schieten op speciale doelen en de avond te vullen met Kyudo spelletjes in plaats van de reguliere les. 

Bij een feestje hoort natuurlijk ook speciale kledij, dus werden er feestelijke kimono's gedragen door de leden, ook als ze normaal gesproken niet in kimono schieten. Iedereen was ruim op tijd om zich om te kleden en voor te bereiden op de avond, het dragen van (en schieten in) een kimono is immers geen dagelijkse bezigheid voor de meesten. Daarna was het voor de leden even wennen aan de geboende vloer die toch een stuk gladder was dan we ons herinnerden van vorig jaar. Na groeten en het inschieten kreeg iedereen de mogelijkheid om een fluitende pijl (kabura-ya) te schieten. Fluitende pijlen moeten, volgens de Japanse traditie, boze geesten verjagen en goede geesten aantrekken. Hiermee wordt de dojo gezuiverd voor het komende jaar. Helaas kregen we dit jaar weinig tot geen geluid uit de pijlen en hopen we dat het dit jaar de kami's ons toch goed gezind zullen zijn. 

  

   

Na de fluitende pijlen was het tijd voor de volgende traditie: het schieten op de nieuwjaarsmato's. Elk jaar wordt er door één van de leden speciale doelen gemaakt met daarop het teken van de dierenriem volgens de oosterse astrologie. Dit jaar zijn de doelen versierd met het zwijn en dit dier liet zich blijkbaar moeilijk raken. Alleen Queeny, Ronald, Wieke en Anthony waren in staat om het zwijn ook daadwerkelijk te raken. Hoewel Ronald het doel exact in het midden raakte was hij niet het dichtste bij het oog, dat was de pijl van Queeny en zij heeft daarmee volgens de traditie een jaar lang (kyudo) geluk voor haarzelf veroverd. 

  

Natuurlijk was er ook tijd voor een nieuwjaarstoast met de gebruikelijke saké en snacks. Tijdens de pauze gaf André uitleg over het volgende spel dat hij had gezien in Duitsland bij een training. Er werden twee teams gevormd van ieder zes personen en bij de azuchi werd een groot doel geplaatst. De opdracht was om de pijlen zo gelijktijdig mogelijk te lossen op het doel en dan zoveel mogelijk treffers te scoren. Het doel leek groot, dus de opdracht leek daarmee ook makkelijk. Maar niets bleek minder waar, door de afwijkende hoek was het toch lastig en werden er maar enkele pijlen per ronde raak geschoten. 

We hebben een vooral gezellige opening van het nieuwe jaar gehad en kijken vooruit naar een leuk Kyudo jaar waarin we weer veel gaan trainen om onszelf weer een klein beetje te verbeteren in Kyudo. Alle aanwezigen van Kyō Ren Kan en Washinkan dank voor de aanwezigheid en namens alle aanwezigen een gelukkig, gezond en sportief 2019!