Opening nieuwe jaar 2020

De eerste les van het nieuwe jaar gebruiken we altijd om het nieuwe jaar feestlijk in te luiden. We doen dan spelletjes, schieten op ballonnen en nieuwjaarsdoelen, een aantal leden dragen mooie kimono's en natuurlijk mag de saké dan ook niet ontbreken. Op meer dan 100 dagen per jaar wordt er in de Kyō Ren Kan serieus Kyudo beoefend, maar het nieuwe jaar luiden we altijd met veel gezelligheid in. 

Na de korte meditatie aan het begin van de les en het groeten werd de wand open gedaan voor een Yawatashi sharei met een fluitende pijl (hikime-ya). In het najaar heeft een Nederlandse pijlenmaakster op verzoek deze prachtige pijl gemaakt voor de dojo en het zou de eerste keer zijn dat deze pijl ceremonieel zou worden gebruikt in de Kyō Ren Kan dojo. Om de pijl te beschermen tegen beschadigingen werd er buiten snel een net opgehangen voor de Azuchi om de pijl op te vangen. De ceremonie kent zijn oorsprong in de Shinto religie en heeft als doel de dojo te zuiveren en goede geesten (kami) aan te trekken. De ceremonie zou uitgevoerd worden door André als ite, en Ronald en Queeny als zijn assistenten. Vanwege de beperkte ruimte in de dojo werd de ceremonie een beetje aangepast en zo klonk op woensdagavond het diepe kenmerkende geluid van de fluitende pijl bij de dojo. 

    

Daarna was het tijd voor de volgende traditie, het schieten op de nieuwjaarsmato's. Er werden drie dierenmato's opgehangen die door Jeroen en Wieke waren gemaakt. In 2020 gaan we het astrologische jaar van de metalen rat in en daarmee stonden er natuurlijk ook ratten afgebeeld op de doelen. De traditie wil dat degene die de rat op het meest dodelijke plek raakt (het oog) voor zichzelf geluk afdwingt en ook het doel ook overhandigd krijgt. Er werd door iedereen in Sharei twee pijlen naar de doelen geschoten en daarna werd de score opgemaakt. Wieke, Ronald en André hadden ieder een mato 'dodelijk' getroffen. Voor de pauze was er nog ruimte om nog een tweetal pijlen per persoon te schieten. 

  
  

Voor de pauze had Wieke de thee gezet en de Saké ingeschonken, natuurlijk met een paar versnaperingen. Gezamelijk werd er getoast op het nieuwe jaar en kon er weer even worden bijgepraat. Gabriëlle is vorig jaar gestopt bij de dojo, maar schoot voor de gelegenheid weer een keertje mee en het was leuk om met haar weer even bij te kletsen. Na een half uurtje pauze werden er snel ballonnen opgeblazen voor het volgende onderdeel. Naast het fluiten moet er natuurlijk ook geknald worden. Aan de doelen werden snel ballonnen bevestigd en deze werden snel kapot geschoten door de deelnemers. 

  

Het laatste onderdeel is intussen ook een traditie aan het worden. De Ō-Mato werd opgesteld en met een paar ballonnen versierd. De bedoeling van het spel is snel achter elkaar een aantal pijlen op het grote doel te schieten. Afgelopen zondag deden we dat met 25 kyudoka's in Apeldoorn tegelijk, maar doordat het bij Kyō Ren Kan een stuk kleiner is konden we met zes tegelijk onze pijlen afschieten. We hadden nog net genoeg tijd om ieders twee pijlen te schieten. Als laatste maakten we nog snel een groepsfoto als aandenken, daarna groeten en opruimen om alweer veel te laat naar huis te gaan.