Veelgestelde vragen

Wat is Kyudo?

Kyudo wat letterlijk de weg van de boog betekent, is simpelweg Japans boogschieten.
Kyu staat voor boog en do voor weg: de weg van de boog. Voor meer informatie: zie “Over Kyudo

Kan iedereen Kyudo beoefenen?
Kyudo wordt beoefend door zowel mannen als vrouwen, jong als oud. De Japanse boog wordt gemaakt in verschillende grootte en met verschillende trekgewichten voor ieder lichaamstype. Het enige wat echt is vereist voor Kyudo is zelfdiscipline om te kunnen groeien op het 'Kyudopad'. Als minimum leeftijd wordt in het algemeen 14 jaar aangehouden, maar uitzonderingen zijn mogelijk.

Is Kyudo gevaarlijk?
Neen, mits men zich aan de regels houdt. Een boog is een wapen en kan ernstig letstel veroorzaken. Daarom worden binnen Kyudo allerlei maatregelen getroffen om de lessenveilig te laten verlopen. Deze regels zijn opgenomen in de etiquette en worden streng nageleefd. Tijdens de lessen wordt ook constant gelet op de juiste houding om blessures en ongelukken te voorkomen.

Hoe weet ik of Kyudo iets voor mij is?
Het is moeilijk aan te geven of Kyudo 'past' bij iemand. Kyudo grijpt je of het doet je niets. De beste manier om daar achter te komen is eens vrijblijvend op bezoek te gaan bij een dojo. Daar kunt u uitleg krijgen over de verschillende aspecten van Kyudo en met uw eigen ogen bekijken hoe Kyudo wordt beoefend. Het is wel gepast eerst van te voren uw bezoek aan te melden bij de desbetreffende leraar.

Bij Kyō Ren Kan is het ook mogelijk om een introductiecursus Kyudo te volgen. Voor meer informatie over deze cursus kunt u hier klikken.

Kan ik Kyudo beoefenen zonder een leraar? 
Nee, dit is niet mogelijk. Kyudo is meer dan het schieten van een pijl op een doel en kan daarom alleen worden onderwezen door een ervaren Kyudo leraar. 

Het is wel zo dat Kyudoka worden aangemoedigd om ook buiten de lessen zelfstandig thuis Kyudo oefenen. Dit kan bijv. door  kihon te oefenen, met een gomu kyu te oefenen of thuis op een makiwari te schieten. Het blijft echter voor Kyudoka van elk niveau van belang om regelmatig te worden gecorrigeerd door een leraar.

Waar kan ik Kyudo beoefenen?
Er zijn een vijftal Kyudojo aangesloten bij de Kyudo Renmei Nederland (KRN). Deze dojo zijn te vinden in Haren (GN), Heerenveen, Utrecht, Tilburg en Nuenen. De adressen van deze dojo zijn te vinden op de website van de KRN. 

Er zijn ook nog andere groepen in Nederland die Kyudo of een andere vorm van Japans boogschieten beoefenen. Deze groepen zijn niet aangesloten bij de KRN en daarom ook niet verbonden aan de officiële Japanse Kyudo Bond (ANKF). Sommige van deze groepen zijn authentiek en leggen meer de nadruk op bijvoorbeeld de zen aspecten van Kyudo en minder op de techniek (bijv. de Zenko stroming van Shibata sensei). Andere groepen hebben helaas een eigen interpretatie van Japans boogschieten die weinig tot niets meer te maken met Kyudo of welke vorm dan ook van Japans boogschieten. Deze groepen schieten dan ook vaak met westers materiaal en noemen hun stijl een vorm van Kyujutsu. 

Wat is het verschil met Westers boogschieten
Westers boogschieten is een competatieve sport waarbij het raken van het doel voorop staat. Hoewel de houding bij het boogschieten ook daar belangrijk is zie je toch vaak dat het consistent raken van het doel belangrijker is en daardoor de houding op een tweede plaats komt. Bij kyudo is correct schieten belangrijker en komt het raken van het doel pas op de tweede plaats. Sterker nog, bij kyudo worden er opvallend weinig pijlen geschoten en vaak missen deze ook het doel. Beoefenaren worden tijdens examens dan ook beoordeeld op hun vorm en niet op hun trefzekerheid. 

Daarnaast wordt kyudo beoefend in traditionele Japanse kleding en met de Japanse a-symetrische boog. Bij kyudo worden de bewegingen die bij het schieten horen ook geoefend en vaak wordt er ook in ceremonie vorm geschoten. De techniek van de Japanse boog is ook anders, er wordt met een handschoen geschoten en de pees van de boog wordt tot achter het oor getrokken. Bij Kyudo wordt alleen rechtshandig geschoten, dus ook linkshandige schutters hanteren de boog rechtshandig.  

Hoeveel kost Kyudo?
Het lidmaatschap bij de Kyō Ren Kan dojo kost € 325,- per jaar. Dit bedrag is inclusief het lidmaatschap van de Kyudo Renmei Nederland waar alle leden geacht lid te van worden.

De uitrusting moet voor het grootste gedeelde uit het buitenland komen en is daardoor een relatief dure aanschaf. Met de juiste verzorging gaat deze uitrusting echter ook vele jaren mee. De volgende zaken moeten (op termijn) worden aangeschaft:
- Handschoen: Deze moet op maat worden gemaakt in Japan en kost ongeveer € 250,-
- Kleding: Deze bestaat uit een gi, obi, hakama en tabi sokken. De kleding kost totaal zo'n € 150,-
- Boog en pijlen: Afhankelijk van de kwaliteit kosten een boog en pijlen ongeveer € 500,-
- Kleine accessoires: Denk hierbij aan een Giriko houder, een pijlenhouder en een gereedschapsetje.

De uitrusting is niet allemaal direct noodzakelijk als u met Kyudo begint. Er kan meestal gebruik worden gemaakt van de materialen van de dojo of van andere Kyudoka. Het is sowieso verstandig de materialen pas aan te schaffen als u ook echt weet dat Kyudo bij u past.

Hoe ziet een gemiddelde les eruit?
Voordat de les begint wordt de dojo en de Azuchi altijd gezamenlijk in gereedheid gebracht. De les begint met een korte meditatie (mokuso) en het groeten van de Kamiza en de leraar. Daarna wordt er 'voorgeschoten' door de leerlingen waarbij er een Za-Sharei ceremonie wordt uitgevoerd, de op dat moment niet schietende leden leren in dit geval door te kijken. Na het voorschieten begint de gezamenlijke les met een mondelinge toelichting en uitleg van een specifiek onderdeel. Het vervolg van de les kan bestaan uit Taihai (bewegingen), materiaalkennis, het oefenen van een ceremonie of 'vrij' schieten. Nieuwe leden krijgen individueel les op de makiwara. De les wordt afgesloten met een korte meditatie en groeten. Iedereen helpt na de les weer met het opruimen van de dojo, binnenhalen van pijlen en repareren van de Azuchi. Ook herstel van de diverse mato is een van deze taken.