Verslag NK Kyudo 2021

Op 7 november werd het jaarlijkse NK kyudo gehouden. Er was geen NK vorig jaar vanwege corona, dus na twee jaar konden we weer competitief schieten. De bekers voor de 1e plaats team, 1e plaats individueel en de stijlprijs waren in het bezit van Kyōrenkan en er waren meer dan dertig deelnemers die niet konden wachten om die bekers over te nemen.

Om tien uur stelden we ons op voor het groeten en het voorwoord van KRN voorzitter André, Jaap sensei en taikai coördinator Jo. Vanwege het grote aantal deelnemers waren er negen mato’s opgehangen. Zo konden er steeds drie teams tegelijk schieten. Nadat de regels en de procedure voor de taikai waren uitgelegd, kon de wedstrijd officeel geopend worden met een yawatashi sharei door Jaap sensei.

 

In totaal waren er negen teams. Twee uit Hunze, één uit Shudokan, twee uit Enshin, twee uit Washinkan, twee uit Kyōrenkan en een mix team. In de team competitie werden er drie rondes geschoten. Per ronde vier pijlen per schutter, dus iedereen schoot 12 pijlen in totaal, dus 36 pijlen per team. Het was heel mooi om zoveel mensen in volle concentratie te zien schieten in een shajō. Om iedereen zoveel mogelijk te laten schieten werden er geen finales gehouden, en werd er een top drie vastgesteld met die drie rondes.

 

    

Uiteindelijk was er een shoot-out nodig tussen Hunze 1 en Hunze 2 voor de derde plaats. Team Jaap-sensei, Sjef en Lammert tegen Team Daniël, Tom en Nick. Het was geen verrassing dat Hunze 1 deze ronde won, maar het was zeker een eervolle uitdaging om het op te mogen nemen tegen de veteranen van je eigen dojo.


Alle teams opgesteld

Jo kondigde de resultaten aan. Hunze 1 won de derde plaats, Washinkan 1 met Ronald, Jonathan en Sietze de tweede plaats, en Kyōrenkan 1 bestaande uit Queeny, Wieke en Rik stond net als twee jaar terug weer op de eerste plaats, en heeft dus met succes de team beker verdedigd.

Voor de gelegenheid had KRN kyudowinkel Chantik uit Duitsland uitgenodigd. Vantevoren was dit al aangekondigd dus veel mensen hadden al een bestelling staan. In de pauze kon men nog eens goed rondsnuffelen en (window)shoppen voor kyudo spulletjes.

 
Joshua was in ieder geval fan

Ondertussen had Jo ook al een schema gemaakt van de individuele wedstrijd waar iedereen in een willekeurige volgorde werd ingedeeld. Normaal gaan de schutters met de meeste individuele treffers in de team competitie door naar de individuele competitie, maar deze keer mocht iedereen opnieuw meedoen. Er werden weer drie rondes van vier pijlen geschoten. Er leek meer geraakt te worden en zowel Lammert en Nedzib hadden een kaichū (vier van de vier pijlen raak), wat altijd een applausje krijgt.


Benieuwd naar de scores

Ook deze keer vond er een shoot-out plaats voor de derde plaats. Sjef en NK kampioen Rik moesten ieder nog twee pijlen schieten. Beiden lieten ze hun beste kyudo zien en hun eerste schot was voor beiden raak. Alhoewel zijn eerste schot dicht bij de roos zat, was Riks tweede schot net mis onder de mato, waarna Sjef zijn tweede pijl wél raak schoot, en de derde plaats in de individuele competitie bemachtigde na Jaap sensei op de tweede plaats en Nedzib senpai op de eerste plaats.


Nedzib sempai met de individuele 1e prijs beker

De taikai kwam daarmee aan een einde, dus stelden we ons weer op voor de prijsuitreiking en de afsluiting. Voorzitter André bedankte iedereen voor de deelname en de leuke wedstrijd, en alle vrijwilligers die de taikai soepeltjes lieten verlopen onder leiding van Vincent, werden ook heel erg bedankt. Vervolgens werden de winnaars naar voren geroepen voor de uitreiking van de bekers en de medailles.

     
Alle vrijwilligers heel erg bedankt voor jullie inzet!

Ten slotte het woord aan Jaap sensei die de stijlprijs zou uitreiken. In eerste instantie werd de stijlprijs uitgereikt aan degenen die het mooist en meest consistent schieten tijdens de gehele wedstrijd. Omdat de prijs daardoor doorgaans terecht komt bij hoger gegradueerden, wordt de stijlprijs voortaan uitgereikt als een aanmoedigingsprijs, aan mensen in alle rondes consistent schieten en bovendien op een niveau dat verder gevorderd is dan hun huidige graad. De Technische Commissie heeft hiervoor in de loop van de dag naar het schieten, en dan niet zozeer het raken, van iedere schutter gekeken en na overleg kwamen ze uit op twee deelnemers. Jonathan en Nick kwamen volgens de TC allebei in aanmerking voor de stijlprijs. Jonathan liet elke ronde een consistente vorm zien, maar Nick schoot met zijn korte tijd dat hij kyudo beoefent, boven het verwachte niveau van zijn vierde kyu-graad. Daarmee werd Nick benoemd tot winnaar van de stijlprijs en mocht hij de wisselbeker in ontvangst nemen.

Hiermee werd het NK afgesloten en hadden we heel ruim de tijd om de boel op te ruimen en eventueel nog wat te kopen bij de kyudo winkel.

Het was ieder geval een leuke dag met een positieve en enthousiaste sfeer.  Het volgende evenement is voor de beginners: de makiwara training op 28 november. De rest zien we (hopelijk!) weer tijdens het nieuwjaarschieten in januari 2022.

 

De foto’s van het NK zijn weer gedeeld op de Facebook pagina van de KRN (ook toegankelijk zonder account). Mocht je nog leuke foto’s willen delen, stuur ze dan vooral door naar communicatie@kyudo-renmei.nl zodat ze aan het album toegevoegd kunnen worden.

NK Kyudo 2021 Resultaten:

Team
1e plaats: Kyōrenkan 1 (Queeny, Wieke, Rik)
2e plaats: Washinkan 1 (Ronald, Jonathan, Sietze)
3e plaats: Hunze 1 (Jaap, Sjef, Lammert)
 
Individueel
1e plaats: Nedzib Tafro (Enshin)
2e plaats: Jaap Buitink (Hunze)
3e plaats: Sjef van de Rijke (Hunze)
 
Stijlprijs: Nick Hu (Hunze)