Verslag Scandinavian Kyudo Seminar 2019

Voor het eerste herfst weekend van het jaar reisden vier leden van Kyō Ren Kan af naar Kopenhagen. Met dank aan de Dansk Kyudoforbund konden Rik, Wieke, Queeny en Bjorn op 28 en 29 september deelnemen aan het Scandinavische Kyudo Seminar onder leiding van Tryggvi Sigurðsson Sensei.

De eerste dag begon al in de vroege ochtend om 8.00 uur bij de Tre Falke Halle. Daar werden we hartelijk welkom geheten door de Deense leden en enkele Zweedse deelnemers. Na een korte kennismaking gingen we meteen aan het werk met het opzetten van de dojo. De vloer van de zaal moest hierbij ook ontdaan worden van modderige handbalvlekken, wat meteen voor een goede warming-up zorgde voor de Nederlanders.

Eenmaal de dojo opgezet en onszelf omgekleed in onze kyudogi werden we bij elkaar geroepen voor het welkomstwoord van Nicolai Sichlau, voorzitter van het Dansk Kyudoforbund, en Tryggvi Sigurðsson Sensei. Vervolgens opende de sensei met een yawatashi sharei. Vervolgens mochten we in vijf tachi schieten op volgorde van de nummers die we eerder toegekend kregen. Tot enige verrassing ging de volgorde niet van hoogst naar lager gegradueerden maar andersom. Bjorn mocht als een van de juniors meteen als ōmae als eerste op met vier Deense kyudoka. Rik, Wieke en Queeny zaten in de volgende tachi met twee andere Deense kyudoka.


Foto door Khalid

Sigurðsson Sensei lette tijdens de sharei op het optreden van het individueel zowel als de tachi als geheel. Hij maakte er een duidelijk punt van dat de taihai heel belangrijk is en dat er veel kyudoka op shinsa zijn geweest voor hogere dan-graden, die eigenlijk heel mooi schoten, maar vervolgens zakten op taihai. We hebben dan ook veel aandacht besteed aan het binnenlopen van de shajō, het bewegen en gaan zitten als een groep, en de shajō weer op de correcte manier verlaten. Vervolgens zag hij een belangrijk leerpunt voor alle deelnemers in nobiai, het proces van expansie in kai. Expansie in de zin van mentale expansie en niet de fysieke expansie die hij juist bij veel van de deelnemers observeerde. Waar ook op werd gelet was een 'scherpe los' door middel van een strakke horizontale werking en het activeren van de ellebogen in hanare. 

Om hier verder aan te werken werd ervoor gekozen om na de heerlijke lunch met smørrebrød, vrij te schieten met slechts 1 pijl in plaats van de gebruikelijke 2 pijlen. Een voor ons nieuwe ervaring wat ervoor zorgde dat je elk schot met maximale aandacht en reflectie kon benaderen.

De dag ging snel voorbij en voor we het wisten was het al tijd voor het brengen van de eindgroet. Voorafgaande aan het gezamenlijk avondeten in een van Kopenhagen’s vele bierhallen, konden we rekenen op het gezelschap van Khalid, een Deense kyudoka die voor de gelegenheid zichzelf als persoonlijke gids en chauffeur benoemde. Het avondeten en de bijgaande biertjes hadden goed gesmaakt, en langzaamaan werden we ook weer door Khalid terug gebracht naar het hotel zodat iedereen enigszins op tijd op bed lag.

De volgende morgen begon weer vroeg in de sporthal. Na een paar opwarmingsoefeningen en na het groeten mochten de schutters in kimono een mochimato sharei uitvoeren met vijf man. Een lange zit voor ons, maar een nog langere zit voor hun. 

De dag ervoor had sensei extra persoonlijke aandacht besteed aan de kimono-schutters. Op enkele foutjes en opmerkingen na, was hij wel tevreden. Vervolgens mocht de rest in dezelfde tachi als de dag ervoor hun sharei uitvoeren en Sigurðsson Sensei zag naar tevredenheid een mooie verbetering in zowel taihai als het schieten zelf. 

Voor het programma van de tweede dag was er ruimte voor invulling naar de wensen en behoeften van de deelnemers. Er werd afwisselend individueel geschoten en gezamenlijk gereflecteerd op allerlei aspecten binnen kyudo. Hoe je oploopt, hoe je je pijl opzet, het belang van zanshin en de correcte wijze van yudaoshi zijn slechts enkele voorbeelden van onderwerpen die aan bod kwamen. Daarnaast kregen de hoger gegradueerde kyudoka (3-dan en 4-dan) ook leerpunten over hoe ze hun kennis en ervaring over kunnen dragen aan hun leerlingen.

De tweede en laatste dag zat er ook weer op. Het seminar werd afgesloten met veel dankwoorden aan de sensei, en de Deense kyudo groep die de organisatie mogelijk hebben gemaakt. Bjorn had namens ons nog stroopwafels meegenomen voor de sensei en de president van de Deense kyudovereniging als dank voor het seminar.

Het beoefenen van kyudo in een ander land is een unieke ervaring. Samen kyudo beoefenen brengt in zo’n internationale setting veel leerzame en gezellige momenten met zich mee. Tusind tak voor het Dansk Kyudoforbund om ons vieren een weekend Scandinaviërs te laten zijn en deel te mogen laten nemen aan dit mooie seminar.