Voorbereiding op examens

Vanwege de Corona maatregelen is het een hele tijd rustig geweest rondom de examens. Normaal gesproken neemt de nationale (KRN) en internationale (IKyF) federatie de examens af, maar dat is de afgelopen tijd maar heel beperkt mogelijk geweest. Op zondag 5 september zal de KRN weer examens gaan afnemen en daarvoor hebben zich maar liefst 18 kandidaten aangemeld. Zij hebben intussen de schriftelijke vragen toegestuurd gekregen en beantwoord. De laatste voorbereidingen vinden nog plaats in de dojo om nog even de puntjes op de spreekwoordelijk 'i' te zetten. Wat vooral opvalt is het grote aantal nieuwe leden dat een examen zal doen op de makiwara. 

Internationaal werden we ook verrast doordat de IKyF dangraad examens gaat afnemen. We hadden ons er eigenlijk al bij neergelegd dat we dit jaar, net als in het vorige jaar, geen examenmogelijkheden zouden hebben vanwege de Corona maatregelen. Bij een dan examen hoort normaal gesproken een meerdaags seminar en deze zouden in 2021 niet georganiseerd worden. Vanuit de IKyF kwam daarmee het voorstel om examens af te nemen voor 1e en 2e dan door het insturen van video's. De sensei in Japan kunnen prima beoordelen of iemand het vereiste niveau heeft door middel van video beelden. Op die manier is het toch mogelijk om beperkt dan examens af te nemen. Waar je normaal gesproken een eind moet reizen om een dan examen af te kunnen laten nemen kan het dit keer in de eigen dojo en doe je het examen niet in een groep van 5, maar alleen. Dat biedt veel voordelen, maar neemt ook wat de spanning weg die normaal gesproken bij een examen hoort. We zijn vooral heel blij dat de IKyF de mogelijkheid biedt voor de examens. 

Examens zijn een belangrijk onderdeel van je Kyudo training. Aan de ene kant is het een mogelijkheid om je voortgang op het pad te laten toetsen, maar het is vooral een mogelijkheid om te kijken hoe je schiet onder condities die vreemd zijn of je mogelijk stress geven. Binnen budo is er een belangrijk principe van Heijoshin, de dagelijkse en onverstoorbare geest. Je traint zoals je examen zou doen en je doet een examen zoals je traint wordt vaak gezegd. De omstandigheden waaronder je schiet zouden je vorm niet mogen beïnvloeden. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, er zit immers een jury die je gaat beoordelen, je bent ook niet in de vertrouwde omgeving van je eigen dojo en je schiet met kyudoka's die je niet wekelijks in de dojo ziet. Een examen is dan ook altijd op alle niveau's een uitdaging die vaardigheden van de Kyudoka test.