Workshop met Shige sensei

Regelmatig proberen we in de dojo een gastleraar uit te nodigen van een andere dojo om een workshop te geven over een specifiek onderwerp. De Japans-Duitse Shigeyasu Kameo sensei (6e dan Kyoshi), oftewel Shige sensei heeft zijn dojo in het Duitse Waldniel, net over de grens bij Roermond. Hij is al verschillende keren op bezoek geweest en nadat de uitnodiging was verstuurd was de datum ook zo geprikt. De onderwerpen voor de ochtend zouden Tenouchi (het vasthouden van de boog) en Kihon-Tai (basis houdingen) zijn. 

De deelnemers van de workshop (foto: Jeroen Hoppenbrouwers)

De workshop begon na het groeten met het voorschieten. Zowel de leden die op makiwara schieten, als de mato schutters mochten direct laten zien wat ze konden. Na het voorschieten vertelde Shige sensei iets over het eerste schot dat je maakt. Het schot is niet belangrijker of onbelangrijker dan het volgende en moet dus met volledige aandacht worden gemaakt. Regelmatig zit je lang te wachten bij Kyudo en dan mag je lichaam niet stijf worden. Dus de sensei gaf het advies om te vinden wat voor je persoonlijk werkt. Dat kan opwarmen zijn, het schudden van de ledematen of een vorm van meditatie om tot rust te komen. Maar wel iets om te zorgen dat je het eerste schot met volledige aandacht kan uitvoeren. 

 

Hierna werd het accent naar Tenouchi verlegd. Het correct vasthouden van de boog tijdens het schot is voor de meeste kyudoka's moeilijk en blijft een aandachtspunt tijdens elke training. Shige sensei ging in op de achtergrond van Tenouchi en dat hoe meer je er over na gaat denken, des te moeilijker de Tenouchi wordt. De oefening die we kregen legde dan ook niet de focus op de handen, maar op de onderarmen. Shige sensei legde door middel van een vergelijking met het zwaard uit hoe de onderarmen werken bij Kyudo. Het zwaard te los vasthouden zou ervoor zorgen dat het uit je hand vliegt en het te vast houden zou de snijdende werking van het zwaard ondermijnen. Zo ook de functie van de linker- en rechterhand en het belang van doorsnijden ipv stoppen op een bepaalde plek. Daarna mochten we zelf aan de slag door ieders vier pijlen te schieten op de mato of makiwara. Het ging hierbij om ervaren, voelen en nadenken over hetgeen wat gezegd was, niet zozeer over een correctie.

  

Tijdens de theepauze werd nog even doorgesproken over Tenouchi en het belang, maar daarna werd het onderwerp verlegd naar de Kihon-Tai. De basishoudingen. Hierbij werd het belang aangegeven om te schieten en bewegen met je lichaam, en niet alleen met een onderdeel daarvan. Het opstaan uit een knielende positie doe je dus niet alleen met je benen, maar met je hele lichaam. Lopen doe je niet alleen je voeten te verplaatsen, maar je verplaatst je hele lichaam. Alle onderdelen van je lichaam moeten helpen in de beweging die je maakt en niet alleen degenen die je minimaal nodig hebt om de beweging uit te voeren. Ook dit werd geoefend tijdens het schieten. Daarna gaf Shige sensei nog een paar individuele correcties en tips tijdens het schieten. 

De tijd ging helaas weer veel te snel en voordat we het wisten kwam de gastvrouw binnen met de heerlijke lunch bestaande uit soep, worsten- en kaasbroodjes. We danken Shige sensei wederom hartelijk voor zijn bezoek aan de Kyō Ren Kan dojo en hopen hem binnenkort weer te mogen verwelkomen.